Οι 3 κορυφαίοι λόγοι για να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε τον φωτισμό του κήπου σας τώρα

Κήπος · 09. Οκτώβριος 2022

Ο σωστός φωτισμός κήπου είναι πραγματικά ένας παράγοντας που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Όχι μόνο μπορείτε να περάσετε όλο το καλοκαίρι καθισμένοι έξω τη νύχτα, αλλά και ο κήπος σας θα είναι λίγο λιγότερο σκοτεινός το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Όταν φωτίζετε τον κήπο σας, επιτυγχάνετε τρεις βασικούς στόχους: δημιουργείτε μια ζεστή ατμόσφαιρα, απολαμβάνετε την άνεση της χρήσης του κήπου σας όποτε θέλετε και βεβαιώνεστε πως ο κήπος σας είναι ασφαλής.

Ο φωτισμός εξωτερικού χώρου θα πρέπει να ξεκινά με την επιλογή κατάλληλων φωτιστικών για τις ανάγκες σας. Η τοποθέτησή τους είναι επίσης σχετική. Διαθέτουμε άφθονες ιδέες φωτισμού κήπου που μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε αυτή την απόφαση.

 

Outdoor seating with string lights for ambience

ladecodecairo (Instagram)

 

Modern balcony with string lights and a lantern

ariadnamc84 (Instagram)1. Φτιάξτε ατμόσφαιρα


Υπάρχουν ατελείωτοι τρόποι για να απολαμβάνετε τον κήπο σας μετά το ηλιοβασίλεμα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ο σωστός φωτισμός εξωτερικού χώρου του σπιτιού και οι καλύτερες δημιουργικές σας ικανότητες. Για παράδειγμα, αν θέλετε να γευματίσετε σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτισμό κήπου που προσφέρει αρκετό φως για άνετα γεύματα, ενώ αναδεικνύετε το σετ επίπλων εξωτερικού χώρου σας. Μια επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά κεντρικά κομμάτια στο ίδιο το τραπέζι, όπως φανάρια, κεριά και άλλα υπέροχα αξεσουάρ φωτισμού ή μπορείτε να κρεμάσετε φωτιστικά πάνω από την τραπεζαρία για να αποτελέσει το επίκεντρο του χώρου σας.


2. Προσθέστε πρακτικότητα


Ο φωτισμός κήπου είναι εξίσου σημαντικός με τον φωτισμό εσωτερικού χώρου. Εκτός από το να μπορείτε να φτιάξετε διάθεση όπως σας αρέσει, ο κατάλληλος φωτισμός εξωτερικού χώρου σας βοηθά να αξιοποιήσετε στο έπακρο την αυλή σας. Εξασφαλίστε τον κατάλληλο φωτισμό για μονοπάτια για όταν μπαίνετε στο σπίτι τη νύχτα ή για να συνεχίσετε να διαβάζετε στην ξαπλώστρα σας ακόμα και μετά το σούρουπο. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτισμό κήπου για να τραβήξετε την προσοχή στα αγαπημένα σας χαρακτηριστικά εξωτερικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης της βεράντας, των διακοσμητικών ή ακόμα και της λίμνης σας.


3. Μείνετε ασφαλείς


Είναι απαραίτητο να έχετε καλή ορατότητα στον κήπο και την αυλή σας για διάφορους λόγους. Θα είστε σε θέση να καταστήσετε το σπίτι σας πιο ασφαλές από πιθανή διάρρηξη, ενώ θα μετακινείστε εύκολα στα μονοπάτια σας τη νύχτα. Αν ζείτε σε μια περιοχή όπου υπάρχουν άγρια ζώα, ο φωτισμός κήπου μειώνει επίσης την πιθανότητα εισβολής τριχωτών απρόσκλητων επισκεπτών.

Σκεφτείτε ένα φωτιστικό τοίχου εξοπλισμένο με αισθητήρες, το οποίο μπορείτε να κρεμάσετε κοντά στην είσοδο ή την πίσω πόρτα, για παράδειγμα. Θα ενεργοποιείται όταν η κίνηση γίνεται αισθητή εντός ενός καθορισμένου εύρους και θα απενεργοποιείται ξανά αυτόματα μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια παραλλαγή με έναν αισθητήρα ημίφωτος. Αυτή η λάμπα ανάβει όταν σκοτεινιάζει και σβήνει ξανά όταν ο ήλιος αρχίζει να ανατέλλει.


 

Terrace with lights in the ceiling and on the floor

krusia_domatorka (Instagram)


Προτάσεις φωτισμού κήπου


Αναρωτιέστε τι είδους φως είναι καλύτερο για τους εξωτερικούς χώρους; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν για να παρθεί μια ενημερωμένη επιλογή. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν ζείτε σε μια περιοχή με υψηλή υγρασία είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα φωτιστικό εξωτερικού χώρου με αντίσταση στο νερό. Δεύτερον, μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία υλικών. Μπορεί να είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά υπάρχουν και άλλα υπέροχα φωτιστικά κατασκευασμένα από μέταλλο ή αλουμίνιο.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, έχετε την επιλογή μεταξύ φωτισμού που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, μπαταρίες ή ηλιακή ενέργεια. Τα τελευταία αποκτούν δημοτικότητα εφόσον δεν απαιτούν εγκατάσταση. Δεδομένου ότι συνήθως τοποθετούνται στο έδαφος, μπορείτε εύκολα να τα μετακινήσετε αν προτιμάτε να έχετε περισσότερο φως κάπου αλλού.


 


Rooftop lounge with string lights

Rooftop lounge with string lights

huisjevankay (Instagram)

Τύποι φωτισμού εξωτερικού χώρου:


   Τα φωτιστικά κήπου κολόνες είναι μια δημοφιλής επιλογή για τον φωτισμό του εξωτερικού χώρου. Αυτά τα φωτιστικά κήπου κολόνες διατίθενται σε σετ των τεσσάρων ή έξι τεμαχίων ή μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά. Μπορούν να διαθέτουν ένα ή περισσότερα φανάρια, ανάλογα με την ποσότητα του φωτός που χρειάζεστε και έχουν διαφορετικά ύψη (100 εκ. – 230 εκ.).

   Τα φωτιστικά γκαζόν σας βοηθούν να τονίσετε τη φυσική ομορφιά της πράσινης αυλής σας. Τα φωτιστικά εδάφους συνήθως λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, είναι αδιάβροχα και ενεργοποιούνται αυτόματα το σούρουπο και σβήνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μικρούς πυρσούς ή ακόμα και φράχτες με ηλιακά φωτιστικά, για μια εμφάνιση εξοχικού στιλ.

   Τα φωτάκια εξωτερικού χώρου είναι απλώς γοητευτικά. Σας δίνουν την ελευθερία να τα κρεμάσετε όπου θέλετε: στα μικρά σας δέντρα, κατά μήκος των κάγκελων ή στην οροφή σας. Μερικά από αυτά λειτουργούν με μπαταρίες, άλλα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και διατίθενται επίσης σε μια ποικιλία από χαριτωμένα σχήματα.

   Συνιστούμε ηλιακά φωτιστικά εάν αναζητάτε μια πηγή φωτός κήπου που είναι ενεργειακά αποδοτική. Οι λάμπες φορτίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να μπορούν να φωτίζουν υπέροχα τη νύχτα. Επιπλέον, ορισμένα φωτιστικά διατίθενται με επιπλέον μπαταρίες. Το πλεονέκτημα είναι ότι θα ανάβουν πάντα ακόμη και σε συννεφιασμένες ημέρες.

 

Terrace with lights hanging above seating area

interiordesigndropout (Instagram)


Οι κανόνες του φωτισμού εξωτερικού χώρου


Τι πρέπει να κάνετε:

 • Σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιείτε φωτιστικά LED. Είναι πιο ανθεκτικά, φιλικά προς το περιβάλλον και ασφαλέστερα επειδή παράγουν λιγότερη θερμότητα.

 • Για τη δημιουργία μιας ζεστής ατμόσφαιρας, επιλέξτε θερμά λευκά LED.

 • Σας συμβουλεύουμε να επιλέξετε ένα ανθεκτικό υλικό που έχει υποστεί επεξεργασία για να είναι αδιάβροχο, αν θέλετε να απολαύσετε τα φώτα κήπου σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 • Όταν αποφασίζετε για το υλικό και το χρώμα τους, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με τo ντεκόρ του κήπου σας. Τα λευκά φωτιστικά ξεχωρίζουν σε ένα πιο σκούρο περιβάλλον, τα μαύρα είναι πιο ταιριαστά σε μια industrial διακόσμηση, ενώ οι μεταλλικές αποχρώσεις είναι ιδανικές σε έναν σχεδόν καταπράσινο κήπο.

 


Backyard seating area with lots of light sources

Bohemian patio with hanging lights and curtains

meidenpaleis (Instagram) & dom_na_kaszubach (Instagram)


Backyard terrace with decorative lights on the awning

Backyard pool area with fence and wall light fixtures

styled_by_ja (Instagram) & interior_by_nina (Instagram)Τι πρέπει να αποφύγετε:

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρύψει όλα τα καλώδια όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά φωτιστικά κήπου για την προστασία τους και την πρόληψη ατυχημάτων. Επιπλέον, σας συμβουλεύουμε να προσλάβετε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο για την εγκατάστασή τους.

 • Προσέξτε να μην το παρακάνετε με τον αριθμό των φωτιστικών κήπου σας. Για να αποκτήσετε την ατμόσφαιρα και τη λειτουργικότητα που θέλετε, αποφασίστε να εγκαταστήσετε λιγότερα φωτιστικά στις πιο αποδοτικές τοποθεσίες.

 • Φωτίστε τον κήπο σας, αλλά μην τοποθετήσετε φωτιστικά που θα φωτίζουν απευθείας στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τη δημιουργικότητά σας για να τοποθετήσετε στρατηγικά τα φωτιστικά ώστε να υπάρξει απαλή σκίαση και να δημιουργείται μια ζεστή ατμόσφαιρα.

 

Terrace with a barbeque and string lights

havendeerns (Instagram)