Πώς να επιλέξετε τραπεζαρία

Η τραπεζαρία σας αποτελεί το επίκεντρο του σαλονιού σας και η αγορά ή η αντικατάστασή της απαιτεί την πλήρη προσοχή σας. Έτσι, εάν αναρωτιέστε πώς να επιλέξετε τραπεζαρία, θα πρέπει να σκεφτείτε τον σκοπό της.

Εδώ συμβαίνουν μαγικά πράγματα – απολαμβάνετε ζεστά γεύματα με την οικογένειά σας, αποτελεί ένα μέρος για να κάνετε τη δουλειά σας, να προγραμματίζετε τις επόμενες διακοπές σας ή συναντιέστε με τους φίλους σας. Η λειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας όταν επιλέγετε το τραπέζι φαγητού σας, ώστε να εξασφαλίζετε μακροχρόνια χρήση.

Μια τραπεζαρία αποτελεί μια σχετικά μεγάλη επένδυση. Σε αυτόν τον οδηγό αγοράς θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να επιλέξετε το υλικό της τραπεζαρίας σας. Για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με το στιλ σας, ακολουθήστε τις συμβουλές μας σχετικά με την επιλογή του χρώματος του τραπεζιού φαγητού σας.

 

Το κατάλληλο μέγεθος

Το μέγεθος είναι βασικό όταν σκέφτεστε πώς να επιλέξετε την κατάλληλη τραπεζαρία για τον χώρο σας. Δώστε προσοχή στις ιδιαιτερότητες του χώρου σας, για να δημιουργήσετε έναν ισορροπημένο χώρο τραπεζαρίας. Ένα τεράστιο τραπέζι φαγητού μπορεί να κάνει τον χώρο σας να μοιάζει περιορισμένος, ενώ ένα πολύ μικρό δεν θα είναι πρακτικό.

Για να μάθετε πώς να επιλέξετε το μέγεθος του τραπεζιού φαγητού σας, πρέπει να κατανοήσετε τη διάταξη του χώρου σας. Βεβαιωθείτε ότι το τραπέζι ταιριάζει στην τραπεζαρία σας, αφήνοντας χώρο για να μετακινείστε. Το σύνηθες είναι να διατηρείται κενό 100 εκ. γύρω από κάθε κάθισμα, για τη δημιουργία ενός ανοιχτού σχεδιασμού. Ανατρέξτε στον παρακάτω οδηγό μεγεθών για να βρείτε το τραπέζι που επιθυμείτε, στρογγυλό ή ορθογώνιο:

  • Ένα τραπέζι διαμέτρου 120 εκ. μπορεί να φιλοξενήσει 4 άτομα
  • Ένα τραπέζι διαμέτρου 150 εκ. ή 180 εκ. είναι ιδανικό για 6 άτομα
  • Ένα τραπέζι διαμέτρου 240 εκ. προσφέρει άπλετο χώρο για 8 άτομα.

Σας συνιστούμε να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε πώς θα ήταν το επιθυμητό τραπέζι στον χώρο σας. Χρησιμοποιήστε μπλε χαρτοταινία ή άλλα έπιπλα για να «δημιουργήσετε» τον χώρο που θα καταλαμβάνει το σετ τραπεζαρίας σας. Δείτε πώς φαίνεται το μέγεθος και μετρήστε σωστά. Εάν διαθέτετε περιορισμένο χώρο, σκεφτείτε να επιλέξετε μικρότερο αλλά επεκτεινόμενο τραπέζι. Το σχήμα του είναι επίσης σημαντικό για ιδανική εφαρμογή, οπότε ας μάθουμε ποιο σχήμα τραπεζαρίας είναι καλύτερο για μικρούς χώρους.

 

Πώς να επιλέξετε σχήμα τραπεζαρίας

Οι περισσότεροι από εμάς αναρωτιούνται ποιο τραπέζι φαγητού είναι καλύτερο, στρογγυλό ή ορθογώνιο; Το σχήμα εκτός από προσωπική προτίμηση, καθορίζει επίσης την άνεση του τραπεζιού. Λάβετε υπόψη ότι το κατάλληλο τραπέζι πρέπει να προσφέρει χώρο τραπεζιού 55 έως 60 εκ., για κάθε θέση. Αν το τραπέζι σας κανονικά χωράει 3 άτομα αλλά περιστασιακά μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα, δώστε προτεραιότητα στην καθημερινή σας άνεση.

Ένα στρογγυλό ή οβάλ τραπέζι δημιουργεί μια πιο οικεία ατμόσφαιρα και είναι ιδανικό για μικρές συγκεντρώσεις. Επιπλέον, ταιριάζει απόλυτα σε μικρότερο χώρο, για μια ανάλαφρη και χαλαρή ατμόσφαιρα στην τραπεζαρία. Για να βελτιώσετε τη λειτουργικότητα, επιλέξτε ένα που είναι επεκτεινόμενο.

Οι ορθογώνιες ή τετράγωνες τραπεζαρίες είναι οι πιο δημοφιλείς, για καλό λόγο. Ταιριάζουν καλύτερα σε μεγαλύτερα δωμάτια, προσφέροντας περισσότερο χώρο και γίνονται εύκολα το επίκεντρο. Οι τολμηρές γραμμές λειτουργούν υπέρ σας όταν αναζητάτε μια εντυπωσιακή εμφάνιση του χώρου τραπεζαρίας.

 

Τραπεζαρίες & καρέκλες

Όταν επιλέγετε την τραπεζαρία και τις καρέκλες σας, έχετε δύο επιλογές:

  • Αγοράστε σετ τραπεζαρίας με ασορτί καρέκλες για το τραπέζι σας, ώστε να ταιριάζουν με το στιλ και το μέγεθός του. Αυτό εξασφαλίζει τέλεια ισορροπία και σωστή θέση καθίσματος. 
  • Γίνετε δημιουργικοί: κάνετε mix and match! Η προσθήκη διαφορετικών στιλ καρεκλών στο τραπέζι σας θα δημιουργήσει μια μοναδική εμφάνιση.

Για να βρούμε λύση στο ερώτημα σχετικά με το «ποιες καρέκλες ταιριάζουν με την τραπεζαρία μου», ξεκινάτε διασφαλίζοντας τουλάχιστον 30 εκατοστά μεταξύ της επιφάνειας του τραπεζιού σας και του καθίσματος της καρέκλας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι πολυθρόνες χωρούν κάτω από το τραπέζι όταν δεν χρησιμοποιούνται. Επιπλέον, λάβετε υπ’ όψιν ότι κάθε καθήμενος απαιτεί 60 εκ. χώρο φαγητού. Όταν αναρωτιέστε πόσες καρέκλες ταιριάζουν στο τραπέζι φαγητού σας, χρησιμοποιήστε αυτήν τη μέθοδο υπολογισμού για να βρείτε τη σωστή απάντηση.

Συνιστούμε τη χρήση πάγκων για ορθογώνια, αλλά και για οβάλ τραπέζια. Κάνουν το δωμάτιο να μοιάζει πιο ευρύχωρο και έχουν περισσότερο χώρο καθίσματος. Οι πάγκοι τραπεζαρίας είναι πολύ δημοφιλείς στις μέρες μας και μπορούν να ταιριάξουν με πολλά στιλ - από μοντέρνα έως παραδοσιακά, μίνιμαλ και μποέμ.

 

Λεπτομέρειες που πρέπει να θυμάστε

Όταν αναζητάτε να αποκτήσετε ένα διαχρονικό τραπέζι φαγητού, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν. Μια επεκτεινόμενη τραπεζαρία είναι μια εξαιρετική επιλογή αν έχετε περιορισμένο χώρο. Αυτό ισχύει τόσο για στρογγυλό όσο και για ορθογώνιο σχήμα και προσφέρει μια εξαιρετική λύση για περιστασιακές συγκεντρώσεις. Απλώς προσέξτε το πάχος της επιφάνειας του τραπεζιού, που είναι περίπου 2,5 εκ., όταν επιλέγετε καρέκλες.

Δώστε προσοχή στο υλικό που χρησιμοποιείται στο νέο τραπέζι φαγητού σας. Επιλέξτε ανθεκτικά υλικά, όπως ξύλο ή ανακυκλωμένο ξύλο. Το μάρμαρο ή το ψεύτικο μάρμαρο είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια τραπεζαρία που αντιστέκεται στις γρατζουνιές. Τα γυάλινα τραπέζια είναι ό,τι πρέπει εάν χρειάζεται να ενισχύσετε το φυσικό φως σε ένα πιο σκοτεινό δωμάτιο. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με το μέταλλο, αφού ένας συνδυασμός μετάλλου και ξύλου ή απλώς μετάλλου, μπορεί να χαρίσει μια δημιουργική πινελιά στην τραπεζαρία σας.

Οι βάσεις τραπεζιού επηρεάζουν επίσης το πόσος χώρος θα υπάρχει ενώ κάθεστε. Μια βάση τραπεζιού – κολόνα ταιριάζει καλύτερα σε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο τραπέζι, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για τα πόδια. Επιλέξτε λεπτότερα πόδια για ένα μεσαίου μεγέθους ορθογώνιο τραπέζι, αλλά εξετάστε την επιλογή του μοναστηριακού στιλ μόνο όταν ο χώρος σας προσφέρεται για ένα μεγάλο τραπέζι.

Παρόλο που η εύρεση της ιδανικής τραπεζαρίας απαιτεί κάποιο χρόνο, φροντίστε να ακολουθήσετε τον οδηγό μας για το πώς να επιλέξετε ένα τραπέζι φαγητού που να ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο ζωής σας.