Πώς να επιλέξετε τις τέλειες καρέκλες τραπεζαρίας

Κάθε γωνιά του σπιτιού σας είναι σημαντική. Το σπίτι σας είναι μια έκφραση του ποιοι είστε και πρέπει να προσφέρει την απόλυτη ζεστασιά και άνεση.

Η τραπεζαρία σας είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως και οι καρέκλες τραπεζαρίας σας. Εδώ μοιράζεστε τα γεύματά σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, διοργανώνετε πάρτι ή απολαμβάνετε χαλαρό πρωινό τα σαββατοκύριακα. Επομένως, οι καρέκλες τραπεζαρίας πρέπει να είναι άνετες και κομψές. Έχοντας αυτό κατά νου, θα παρέχουμε τις απαραίτητες συμβουλές σε αυτόν τον οδηγό αγοράς, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τις κατάλληλες καρέκλες τραπεζαρίας.

 

Μη φοβάστε να κάνετε mix & match

Ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε έναν χώρο τραπεζαρίας είναι να αγοράσετε ένα σετ τραπεζαρίας. Αυτή είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα, αλλά πάνω απ' όλα, είναι η απάντηση στην ερώτηση «πώς συνδυάζεται μια τραπεζαρία με τις καρέκλες». Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος. Το τραπέζι φαγητού σας δεν χρειάζεται απαραίτητα να ταιριάζει με τις καρέκλες σας. Αντίθετα, έχετε την ελευθερία να μεταφέρετε τη μοναδικότητά σας στη διακόσμηση του χώρου τραπεζαρίας σας αγοράζοντας ξεχωριστά τις καρέκλες. Μη διστάζετε και πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους καρεκλών για το τραπέζι φαγητού σας.

Αλλά πρέπει να ταιριάζουν όλες οι καρέκλες τραπεζαρίας; Ο μόνος κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε όταν ανησυχείτε για τη δημιουργία μιας ισορροπημένης διακόσμησης της τραπεζαρίας είναι η διατήρηση ενός κοινού στοιχείου που ενοποιεί την εμφάνιση. Μπορείτε να επιλέξετε καρέκλες τραπεζαρίας με μπράτσα που είναι εξαιρετικά αναπαυτικές και να τις συνδυάσετε με παγκάκια, σκαμπό ή άλλες καρέκλες. Επιπλέον, οι καρέκλες σας δεν χρειάζεται να είναι μέρος ενός σετ. Ο συνδυασμός ξύλινων ή ρατάν καρεκλών με επενδεδυμένες καρέκλες μπορεί να χαρίσει ζεστασιά στον χώρο τραπεζαρίας σας. 

Επιλέξτε τις σωστές διαστάσεις για τις καρέκλες τραπεζαρίας σας

Όσον αφορά το στιλ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας και τη μοναδική προσωπικότητά σας για να δημιουργήσετε την τέλεια τραπεζαρία. Αλλά ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν προτού αγοράσετε καρέκλες είναι η άνεση. Οι τυπικές διαστάσεις μιας καρέκλας τραπεζαρίας πρέπει είναι κοντά στα συνήθη μεγέθη τραπεζιών. Το ύψος του καθίσματος μιας καρέκλας τραπεζαρίας είναι περίπου στα 45 εκ., ενώ το τυπικό ύψος του τραπεζιού φτάνει τα 76-77 εκ. Σε περίπτωση που έχετε να κάνετε με ένα τραπέζι ή καρέκλες κατασκευασμένα κατά παραγγελία, θυμηθείτε να αφήσετε 30 εκ. από το κάθισμα της καρέκλας έως την επιφάνεια του τραπεζιού. Αυτό εξασφαλίζει άπλετο χώρο για τα γόνατά σας.

Μια άλλη σχετική διάσταση που πρέπει να θυμάστε είναι το ύψος των μπράτσων. Οι καρέκλες τραπεζαρίας με μπράτσα ακολουθούν τις τυπικές διαστάσεις μιας καρέκλας τραπεζαρίας των 18 εκ. από τα μπράτσα μέχρι την επιφάνεια του τραπεζιού. Εφόσον είναι πολύ μεγαλύτερες, αυτές οι καρέκλες πρέπει να χωράνε κάτω από το τραπέζι, για καλύτερη αποδοτικότητα χώρου.

Το επόμενο που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν είναι το πλάτος της καρέκλας. Το σύνηθες κυμαίνεται μεταξύ 45 και 50 εκ. Για να αξιολογήσετε σωστά πόσες καρέκλες μπορείτε να χωρέσετε γύρω από το τραπέζι σας, επιτρέψτε απόσταση έως 15 εκατοστά ανάμεσα στις καρέκλες για χώρο στο ύψος των αγκώνων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όλοι μπορούν να κάθονται άνετα στο τραπέζι, ενώ η τραπεζαρία σας φαίνεται άνετη αλλά «ανοιχτή». Προφανώς, όταν διαθέτετε περιορισμένο χώρο, η προσθήκη μερικών σκαμπό ή ενός πάγκου τραπεζαρίας μπορεί πραγματικά να λύσει το πρόβλημά σας. Ένα άλλο πλεονέκτημα προέρχεται από τις ατελείωτες δυνατότητες διακόσμησης όταν αποφασίζετε να κάνετε mix & match. 

 

Όλοι λατρεύουμε τις κομψές καρέκλες

Τώρα, ήρθε η ώρα για το διασκεδαστικό κομμάτι – η επιλογή των ιδανικών καρεκλών τραπεζαρίας με βάση την εμφάνιση. Η εύρεση των σωστών καρεκλών μπορεί να είναι δύσκολη λόγω της διαθέσιμης υπερπληθώρας επιλογών. Δεν χρειάζεται πανικός, απλά πρέπει να τη διαχωρίσετε:

  • Στο υλικό που χρησιμοποιείται για τις καρέκλες τραπεζαρίας σας
  • Στο χρώμα των καρεκλών που ταιριάζει με το ντεκόρ σας
  • Στο στιλ που ταιριάζει με τη διακόσμησή σας

Οι καρέκλες τραπεζαρίας είναι σχεδιασμένες σε διάφορα υλικά. Οι πιο δημοφιλείς είναι κατασκευασμένες από ξύλο, μέταλλο ή διαθέτουν ταπετσαρία. Οι ξύλινες καρέκλες τραπεζαρίας είναι άνετες και ανθεκτικές, ταιριάζουν με τον κλασικό σχεδιασμό αλλά συνδυάζονται τέλεια και με τους σύγχρονους διακόσμους. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους έγκειται στην κομψότητα που προσδίδουν στο τραπέζι.

Οι μεταλλικές καρέκλες μπορούν να συνδυαστούν με πολλαπλά στιλ – από βιομηχανικό έως ρομαντικό γαλλικό στιλ. Είναι διαχρονικές και εξαιρετικά εύκολο να καθαριστούν, ενώ μερικές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι καρέκλες τραπεζαρίας με ταπετσαρία είναι ο ορισμός της άνεσης. Διαθέτοντας τη μεγαλύτερη ποικιλία ταπετσαριών, μπορείτε να τις ταιριάξετε σε κάθε ντεκόρ τραπεζαρίας.

Όσον αφορά στο χρώμα, πειραματιστείτε με διαφορετικά υφάσματα και υλικά και δείτε ποια μοτίβα ταιριάζουν με την επιθυμητή διακόσμησή σας. Μπορείτε πάντα να επιλέξετε ουδέτερα χρώματα και να προσθέσετε μερικές έντονες αποχρώσεις ή σχέδια.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι καρέκλες τραπεζαρίας σας δεν χρειάζεται να ταιριάζουν. Σας συνιστούμε να εκτιμήσετε τη γενική ατμόσφαιρα της τραπεζαρίας σας και να προσπαθήσετε να συνδυάσετε καρέκλες διαφορετικού στιλ. Για περισσότερη έμπνευση, ρίξτε μια ματιά στις αγαπημένες μας καρέκλες τραπεζαρίας παρακάτω.