Οδηγός αγοράς τραπεζιού σαλονιού: πώς να επιλέξετε το ιδανικό

Κατά τη διακόσμηση ενός καθιστικού, υπάρχουν πολλά σημεία εστίασης που χρειάζονται την προσοχή σας. Για παράδειγμα, ένας καναπές χαρίζει την άνεση που χρειάζεστε, μια πολυθρόνα θα σας προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, ενώ ένα υπέροχο έπιπλο τηλεόρασης είναι απαραίτητο. Έπειτα, υπάρχει το μοντέρνο χαλί που ενοποιεί τη διακόσμησή σας. Ένα έπιπλο που συχνά παραβλέπεται είναι το τραπεζάκι σαλονιού. Οπότε, πώς επιλέγετε το καλύτερο τραπεζάκι σαλονιού;

Το τραπεζάκι σαλονιού σας είναι το έπιπλο που ενοποιεί το καθιστικό σας. Το τραπεζάκι σαλονιού σας συνδυάζει τέλεια το στιλ με την πρακτικότητα. Εκεί τοποθετείτε τον καφέ σας, το αγαπημένο σας βιβλίο, τα τηλεχειριστήρια και το τηλέφωνό σας, ενώ μπορεί ακόμη και να προσφέρει την άνεση ενός γεύματος μπροστά από την τηλεόραση.

Χρειάζεστε ένα νέο τραπεζάκι καφέ; Τότε, προτείνουμε να διαβάσετε τον οδηγό μας σχετικά με το πώς να αγοράσετε ένα τραπέζι σαλονιού. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε την κατάλληλη επιλογή!

 

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τις σωστές διαστάσεις

Κάθε αγορά επίπλου πρέπει να ξεκινά με μετρήσεις. Δεδομένου ότι τα τραπεζάκια σαλονιού συμπληρώνουν τον καναπέ ή τις πολυθρόνες σας, οι μετρήσεις τους πρέπει να είναι ανάλογες. Κανονικά, ένα τραπεζάκι σαλονιού πρέπει να έχει το ίδιο ύψος με τον καναπέ ή να είναι έως 5 εκ. χαμηλότερο από το επίπεδο του καθίσματός του. Οι ψηλότεροι καναπέδες απαιτούν ψηλότερα τραπεζάκια καφέ, ειδικά όταν έχετε μια πλούσια κοινωνική ζωή. Αυτή η διαρρύθμιση προσφέρει περισσότερη άνεση για την τοποθέτηση ποτών στο τραπέζι σαλονιού.

Όταν σκέφτεστε τι μέγεθος τραπεζιού σαλονιού πρέπει να αγοράσετε, το ύψος του δεν είναι η μόνη διάσταση που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το τραπεζάκι σαλονιού σας πρέπει να ταιριάζει με τον καναπέ σας, ιδίως στο μήκος. Ανάλογα με το μέγεθος του καναπέ, το τραπέζι πρέπει να διαθέτει τα δύο τρίτα του μήκους του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζετε μια πρακτική χρήση του τραπεζιού καφέ σε κάθε πλευρά του καναπέ.

Προσέξτε να αφήσετε αρκετό χώρο γύρω του. Συνήθως, απαιτείται 30 έως 45 εκ. μεταξύ του καναπέ και του τραπεζιού για άνετο χώρο διέλευσης. Ταυτόχρονα, εάν έχετε ένα έπιπλο τηλεόρασης που βρίσκεται απέναντι από το τραπεζάκι σαλονιού, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν μια απόσταση 60 έως 76 εκ. μεταξύ αυτών των δύο. Αυτή η διαρρύθμιση δημιουργεί αρκετό χώρο για άνετη κυκλοφορία στον χώρο, ενώ το καθιστικό θα είναι ταυτόχρονα ευάερο αλλά και συμπαγές.

Η μέτρηση της διάταξης των επίπλων που έχετε ήδη είναι εξαιρετικά σημαντική για την απόκτηση του ιδανικού τραπεζιού σαλονιού. Εξίσου σημαντικό είναι το σχήμα του τραπεζιού, καθώς διάφορα σχήματα έχουν διαφορετική εμφάνιση και αίσθηση.

Ποιο είναι το τέλειο σχήμα τραπεζιού σαλονιού για εσάς;

Αυτό εξαρτάται απόλυτα από το πώς είναι το υπόλοιπο δωμάτιό σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε παιδιά, συνιστάται να επιλέξετε στρογγυλά ή οβάλ τραπεζάκια καφέ. Είναι φιλικά προς τα παιδιά, αλλά φαίνονται επίσης καταπληκτικά, ενώ αποπνέουν μια ιδιαίτερη ζεστασιά σε αντίθεση με τα ορθογώνια τραπέζια. Τα στρογγυλά και τα τετράγωνα τραπέζια ταιριάζουν εκπληκτικά σε ένα μικρότερο δωμάτιο, δίνοντας την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου βάθους.

Απ’ την άλλη, αν αναζητάτε ένα τραπεζάκι σαλονιού για ένα καθιστικό ενηλίκων, μπορείτε να πειραματιστείτε με όλα τα διαφορετικά σχήματα και στιλ. Τα ορθογώνια και οβάλ τραπέζια  σαλονιού είναι η κατάλληλη επιλογή για μεγαλύτερα δωμάτια και διαρρυθμίσεις. Προσθέστε ένα μεγάλο ορθογώνιο τραπέζι μπροστά από τον εντυπωσιακό καναπέ σας ή χρησιμοποιήστε ένα σετ από 2 ή 3 τραπέζια για τη δημιουργία μιας πιο τολμηρής δήλωσης.

 

Υλικό & στιλ

Η μεγάλη συλλογή τραπεζιών σαλονιού μπορεί να σας μπερδέψει όταν προσπαθείτε να βρείτε το ιδανικό. Το ξύλο εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στα τραπεζάκια καφέ, καθώς είναι διαχρονικό υλικό. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα καταστήσουν την αγορά σας μοναδική. Επιλέξτε κλασικό μαόνι για ένα πιο παραδοσιακό ντεκόρ ή επιλέξτε ένα τραπεζάκι από ξύλο μάνγκο ή teak για μια μποέμ εμφάνιση. Αν σας αρέσουν οι ιδιαίτερες χειροτεχνίες στο ξύλο, επιλέξτε vintage αντικείμενα ή τραπέζια από ανακυκλωμένο ξύλο.

Αν στοχεύετε σε μοντέρνα ή industrial διακόσμηση, υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως γυαλί, μέταλλο, fiberglass ή μάρμαρο. Αυτά τα υλικά φαίνονται υπέροχα στα τραπεζάκια σαλονιού και επιτρέπουν δημιουργικές διατάξεις. Αλλά θυμηθείτε, τα γυάλινα τραπεζάκια καφέ ή τα μεταλλικά με αιχμηρές γωνίες είναι λιγότερο ασφαλή για παιδιά. Εάν έχετε κατοικίδια, αναζητήστε ένα τραπέζι με επιφάνεια που καθαρίζεται εύκολα.

Άλλα υλικά περιλαμβάνουν το δέρμα, το βελούδο, ακόμη και το μετάξι. Και όμως, μπορείτε να έχετε ένα βελούδινο τραπεζάκι σαλονιού, γιατί αυτά τα μοναδικά υφάσματα μπορούν να μετατρέψουν ένα συμβατικό τραπέζι στο επίκεντρο του καθιστικού σας. Ανάλογα με τον σχεδιασμό, τέτοια τραπέζια ταιριάζουν σε διαφορετικά στιλ, από ρετρό και μποέμ, έως μοντέρνο (τα δερμάτινα). Ως επιπλέον πλεονέκτημα, μπορούν να χαρίσουν μια eclectic πινελιά στο δωμάτιό σας, που είναι τόσο δημοφιλής τάση στις μέρες μας.

Για να αποφασίσετε για το σωστό χρώμα του τραπεζιού σας, ρίξτε μια ματιά στην υπάρχουσα διακόσμησή σας. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές αποχρώσεις, για να τονίσετε τα πλεονεκτήματα του δωματίου. Τα τραπέζια σαλονιού από γυαλί και μάρμαρο συνδυάζονται απόλυτα με πιο σκοτεινά δωμάτια ή σε σκανδιναβικά ντεκόρ. Οι φυσικοί τόνοι ταιριάζουν με κάθε δυνατό συνδυασμό, ενώ οι σκούρες αποχρώσεις ταιριάζουν σε κλασικό ή ρετρό στιλ.

 

Η χρησιμότητα του τραπεζιού σαλονιού σας

Θυμηθείτε, το τέλειο τραπεζάκι καφέ δεν είναι μόνο υπέροχο αλλά και πρακτικό. Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα με ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης. Ορισμένα έχουν ράφια και συρτάρια, καθιστώντας τα εύχρηστα για την αποθήκευση των τηλεχειριστηρίων και άλλων αντικειμένων που θέλετε να κρατήσετε σε κοντινή απόσταση ενώ βρίσκεστε στο καθιστικό. Άλλα τραπεζάκια σαλονιού έχουν ρόδες, ώστε να μπορείτε να τα μετακινείτε εύκολα. Τώρα που γνωρίζετε πώς να επιλέξετε το τέλειο τραπεζάκι σαλονιού, ανακαλύψτε τις κορυφαίες επιλογές μας παρακάτω.